dimarts, 28 de juliol del 2015

VEUS PROFUNDES


SAC DE PATATES

Hauria d'estar somiant amb coses lleugeres
com cascades i blat lluent.
Treure pes a les barrabassades i
donar-me aliment.
Oblidar tot el que em burxa
com si fos fàcil arrancar-se la daga
del pit
i de l'enteniment.
Al final,
no ser persona:
no ser amant
ni pacient
no ser dolç
ni gendre
ni fill ni client.
No ser aigua.
No ser conseqüent.
Només un sac de patates 
en plena caiguda lliure.

Xarim Aresté


Llegeixo a poc a poc. Em fixo en les paraules (és bonic, això dels dialectes), en l’ordre dels mots, en les pauses, i en el ritme que tot això genera, perquè els versos també són cançons. No em voldria perdre cap detall perquè sé que tot el què els poemes manifesten no és banal. Hi ha una profunditat punyent, clarivident, en tot això. Ho sé, ho noto. Que la reflexió prengui com a punt de partida coses d’allò més quotidianes no vol dir res. La lucidesa, a vegades, és això.

En Xarim és poeta quan fa música, i filòsof quan escriu. O tot alhora, ara no ho sé. Mestre, sempre, d’alguna cosa, això sí. Al poemari Catacumba Umbilical (66 rpm Edicions), que el músic de Flix va presentar el passat mes d’abril, tot es mescla. Però tant hi fan, les etiquetes, si la forma de treballar és lliure com ho és la seva, tan profunda com el títol suggereix. Tan se val mentre la hiperactivitat es manifesti i ho faci en aquest seu estil tant seu. El què compta és que hagi acceptat el repte d’omplir aquestes pàgines. Quan un perd la por només pot fer les coses bé, i aquest llibre ho certifica.

La mescla de disciplines és present en tota l’obra. Joan Garau dóna color al conjunt i el reafirma. Tots dos creen un món oníric i punyent, un jardí pel qual val la pena perdre’s una estona. No es pot delirar més tocant tant de peus a terra.