dimecres, 17 d’abril del 2013

PATRIOTISME ENCARRILAT


Des de les zones més rurals del territori, que es desperten blanques de gebrada als matins freds d'hivern, a les postes de sol costaneres, amb l'astre submergint-se a la mar i esquitxant el cel amb taronges increïbles: que n'és de bonica la nostra terra, la nostra llar, plena de contrastos tots ells exhubrants! No hi ha res més bell que veure-la desvetllar-se o acotxar-la per a anar a dormir.

Guaitar-la canviar durant unes hores, a mesura que transcorre el dia, em provoca una exhaltació patriòtica fora de l'estat normal, una mena d'embriaguesa que té un clar i únic culpable en el meu cas. Lluny d'atribuïr aquest meu nou amor per la pàtria que em té poseïda, aquesta meva obsessiva fal·lera per recórrer aquest bell territori pas a pas talment el mestre Espinàs, a qualsevol d'aquests actuals estira-i-arronsa polítics, em remeto a la Renfe com a principal causant.

Crec que la xarxa de ferrocarrils està molt poc valorada. Tothom se'n queixa i jo no ho entenc. Cap fira modernista en tot el país recrea millor una època que la Renfe: un viatge en tren de cop et duu als inicis d'aquest mitjà de transport, i és immensament fàcil, per la velocitat del conjunt de la ferramenta, imaginar-te dalt d'un vagó arrossegat per la força del vapor. Pujeu al tren i us sentireu tots un pioners, assedegats d'aventures, com si fóssiu al transsiberià (quan les llums del vagó s'apaguen intermitentment la sensació d'aventura és màxima). Sentiu-vos uns romàntics viatjant de poble en poble en una ruta eterna amb vint-i-cinc transbords, imagineu-vos sense presses per arribar al final del trajecte i perseguiu un nou objectiu: conèixer el país poble a poble, pam a pam. Recordeu que el temps no importa. En aquest sentit, deixeu-vos perdre, no baixeu a la parada indicada, improviseu (el fet que la megafonia falla sempre ajuda a complir aquesta premisa).

Prengueu aquests consells seriosament per al gaudi del vostre trajecte i, de retruc, per exhaltar el sentiment patriòtic que tots duem dins. Si no voleu fer-ne cas, fóra sensat carregar-vos de paciència o bé cercar un motiu suficientment interessant que justifiqui tantes hores de turments i desvaris. Però, sigui com sigui, estareu d'acord amb mi que mai ningú havia fet tant per Catalunya: la lentitud dels seus combois combinada amb l'estranya i intrincada xarxa que teixeixen les seves vies mostra a tots els viatgers que es dignin a observar a través dels vidres ratllats l'esplendor de la nostra terra. Renfe, més que proporcionar transport ferroviari, bé podria ser una fàbrica d'enamorats de la terra al més pur estil verdaguerià.